Veiligere fietsverbinding via Pastoriestraat in Beerse gerealiseerd
Een veilige weg naar school en naar het centrum
Een veilige weg naar school en naar het centrum
Een schakel in een groot project
Op 4 april 2022 startte een groot wegenis- en rioleringsproject in het centrum van Beerse. Dit was het eerste grote wegenisproject waarin het lokaal bestuur de bouwstenen van het stadsregionaal mobiliteitsplan in praktijk heeft omgezet.
Een comfortabel en veilig fietsnetwerk
De Tempelstraat, Abdijstraat en Pastoriestraat zijn belangrijke straten in het fietsnetwerk doorheen de gemeente. Bij de heraanleg van deze straten en bijhorende kruispunten heeft het lokaal bestuur extra aandacht besteed aan het verhogen van het comfort en de veiligheid van de trage weggebruiker. De oversteken op de kruispunten zijn veiliger gemaakt door ingrepen die de zichtbaarheid verbeteren en de snelheid van de auto's verlagen. Ook zijn de bestaande voetpaden verbreed en zijn er nieuwe aangelegd.
Aangename leefbuurten en verbindende wegen
Beerse kent vele woonbuurten waar nu verkeer komt dat er eigenlijk niet thuishoort. Woonbuurten willen we niet belasten met doorgaand verkeer. Daarom zijn in het mobiliteitsplan wegen geselecteerd waar we het doorgaand autoverkeer wél willen, zoals bv. de Turnhoutseweg en de Bisschopslaan, en wegen waar we het doorgaand autoverkeer niet willen, bv. wegen in woonwijken. Natuurlijk zijn ook maatregelen nodig om het autoverkeer te sturen. Daarom is de Pastoriestraat tussen de Stijn Streuvelsstraat en het Kerkplein enkel nog toegankelijk voor trage weggebruikers. Zo maken we de verbinding tussen Turnhoutseweg (N12) en het centrum voor auto's onmogelijk. Later wordt een fietspad aangelegd door het park Tempelhof. Dit initiatief verbetert de veiligheid voor de vele jonge fietsers die naar school gaan en bewoners die richting het centrum willen fietsen.
Het is uiteraard niet de bedoeling dat een andere woonstraat nu extra belast zou worden. In overleg met de bewoners van de Abdijstraat worden nog bijkomende maatregelen genomen om ook in deze straat het sluipverkeer tussen N12 en het centrum te weren. Binnenkort zal in het gedeelte Pastoriestraat tussen de Abdijstraat en de Turnhoutseweg door middel van een proefopstelling een chicane geplaatst worden om het doorgaand verkeer verder te ontmoedigen. Daarnaast volgt het lokaal bestuur de verkeerssituatie nauw op door o.a. regelmatig tellingen uit te voeren. Die maatregelen worden na een jaar geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.
Handhaving
Het is belangrijk dat iedereen de verkeers- en parkeerregels naleeft. Niet enkel voor de leefbaarheid van de buurtbewoners maar ook voor de veiligheid van iedereen op straat. In nauwe samenwerking met de politie van Beerse zullen er regelmatig controles plaatsvinden, gericht op snelheid en parkeerbeleid.
Ruimte voor water
Lokaal bestuur Beerse is bij de eerste gemeentes in de provincie Antwerpen met een afgewerkt hemelwater- en droogteplan. Tijdens het grote riolerings- en wegenisproject werd maximaal ingezet op ontharding. In de voetpaden van o.a. de Tempelstraat en Abdijstraat zijn groenzones voorzien zodat water daarin kan infiltreren. Waar geen voetpaden liggen, werden de bermen volledig als groenberm aangelegd.