Oude Beersebaan krijgt veilige herinrichting
De werken zijn gestart! Einde van de werken is voorzien in oktober 2023.
De werken zijn gestart! Einde van de werken is voorzien in oktober 2023.
Van Turnhout, over Vosselaar en Beerse tot Malle ligt een fietsverbinding, los van de drukke gewestweg. Van Turnhout centrum tot Vosselaar, gaat deze verbinding langs Hertoginstraat of Congostraat, via Koningin Astridlaan naar de Oude Beersebaan. Je kan vervolgens de ring veilig onderdoor en via het Stadsbos rij je door prachtige natuur richting Vosselaar.
Deze druk gebruikte fietsverbinding willen we verbeteren door ze veiliger te maken en aangenamer te maken om op te fietsen. Ook de schoolomgeving van de kleuter- en lagere school van het Sint-Jozefcollege veiliger maken. Daarom leggen we de Oude Beersebaan, samen met de Stoktsestraat, opnieuw aan.
De werken zijn maandag gestart! De Oude Beersebaan binnen de ring wordt heraangelegd. Tussen de ring en de in- en uitrit van de parking van het Sint-Jozefcollege komt een apart dubbelrichting fietspad van 3,65 meter breed dat naar de fietstunnel onder de ring leidt. Bedoeling is dat wie met de auto zijn of haar kind naar school brengt, via de ring naar de school rijdt. Vanaf de parking van de school tot aan de Visbeek wordt de straat een fietsstraat. Het gemotoriseerd autoverkeer willen we op deze plaats zo veel mogelijk weren, en ruimte geven voor fietsers en voetgangers, en plaatselijk verkeer. Zo blijft de school bereikbaar met de wagen én maken we de fietsroute veiliger voor trage weggebruikers!
De werken starten vandaag en duren 6 maanden. Welke hinder mag je verwachten tijdens de werken?
Wat is de impact op voetgangers en fietsers van en naar Vosselaar?
Tijdens de werken kan je vanuit Vosselaar (Stoktsebaan) niet meer via deze weg met de fiets Turnhout inrijden. Ook als voetganger kan je niet verder. Het dolomiet pad op de bosweg van de Oude Beersebaan (tussen de ring en Vosselaar) loopt immers dood op de Oude Beersebaan. Je moet een omleiding via de N12 (Antwerpsesteenweg) volgen. Het fiets- en voetgangerstunneltje onder de ring is nog wel open en ook de ingang van de lagere school van het Sint Jozefcollege is nog bereikbaar voor fietsers en voetgangers. Verder geraak je niet meer.
In een volgende fase wordt de rest van het traject via Hertoginstraat, Kongostraat en Koningin Astridlaan ook omgevormd tot fietsstraat. Via een fietsstratennetwerk en een fietszone in het stadshart zetten we immers in op veiliger fietsen in en naar Turnhout. Dit is voorzien in het najaar.
Ter herinnering: In een fietsstraat mag je als fietser over de volledige breedte van jouw deel van de rijbaan rijden. Is het een éénrichtingsstraat, dan mag je over de hele breedte rijden. Indien het er tweerichtingsverkeer is, gebruik je de rechterhelft van de rijbaan. Met de auto mag je hier rijden, maar je blijft achter fietsers en rijdt er maximaal 30 km/uur. Fietsers mogen auto's wel inhalen. Je herkent een fietsstraat aan de blauwe borden ‘fietsstraat’/’zone fietsstraat’. Vaak is er ook rode markering op de kruispunten en is het logo van fietsstraat op de rijbaan aangebracht.