Actieplan toegankelijke bushaltes
Tegen 2030 maken we minstens de helft van de bushaltes in Turnhout toegankelijk.
Tegen 2030 maken we minstens de helft van de bushaltes in Turnhout toegankelijk.
Iedereen moet de bus kunnen nemen
Vandaag zijn er nog heel wat bushaltes waar mensen met een motorische beperking, blinden of slechtzienden moeilijk of zelfs niet de bus kunnen opstappen. We vinden dat iedereen zelfstandig de bus moet kunnen nemen. Helaas zijn daar nog heel wat aanpassingen voor nodig. Vaak gaat het over het verhogen van het busperron en het voorzien van een aanrijdbare boordsteen, zodat een rolstoel vlot de bus op kan. Het perron zelf moet ook voldoende breed zijn. Een opstapvlak in rubbertegels en een aansluitende geleidelijn in ribbeltegels zijn cruciaal zodat ook blinden en slechtzienden zelfstandig de bus kunnen nemen.
Een actieplan voor toegankelijke bushaltes
Stad Turnhout werkte onder begeleiding van Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid een actieplan uit, waarin concreet staat wat op welke plaats gedaan moet worden om tegen 2030 minstens de helft van de haltes op gemeentewegen toegankelijk te maken. Op gewestwegen werkt de Vlaamse Overheid hieraan.
Het College van Burgemeester en Schepenen van Turnhout keurde het actieplan op 1 december goed.
Alle hoppinpunten toegankelijk tegen 2030
Een hoppin is een mobiliteitsknooppunt. Dit is een plaats waar je comfortabel de bus kunt nemen, waar je vlot op en af kan stappen, waar je je fiets veilig kan stallen en waar je droog en in een aangename omgeving op de bus kan wachten. Aan het hoppinpunt komen ook deelfietsen/deelauto’s. Zo kan je de bus uitstappen en met een deelfiets of -auto verder naar je bestemming rijden. Deze hoppinpunten krijgen de komende jaren verder vorm. Alle hoppinpunten moeten toegankelijk aangelegd of heringericht worden.